Lendify – Omdöme

Läs vårt omdöme om Lendify och få reda på alla för- och nackdelar med Sveriges största marknadsplats inom P2P-utlåning. Hos Lendify kan du låna ut pengar till privatpersoner till en hög avkastning alternativt låna pengar från andra privatpersoner till en låg ränta.

Lendify är Sveriges största marknadsplats för lån

Lendify har skapat en digital marknadsplats där privatpersoner kan låna pengar av varandra, helt säkert och utan onödiga mellanhänder. Sedan starten 2014 har Lendify växt till att bli Sveriges största aktör inom P2P-utlåning (Peer-to-Peer). Under maj 2019 hade Lendify lånat ut över 2 miljarder kronor.

Investera i lån med Lendify

Med Lendify har du möjligheten att låna ut pengar till andra privatpersoner. Tack vare den tekniska utvecklingen kan du därmed använda bankernas modell och få ränteintäkter varje månad. Att investera i lån kan vara ett bra komplement till investeringar i värdepapper som aktier och fonder, eftersom avkastningen du får från Lendify inte påverkas av en börsnedgång. 

Du kan investera pengar hos Lendify genom två olika alternativ, antingen investerar du pengarna manuellt i specifika lån eller så väljer du Lendifys automatiska investeringstjänst Autoinvest där pengarna fördelas över flera lån.

Sprid risken med Autoinvest

Om du investerar minst 10 000 kr kan du sprida risken mellan minst 40 olika lån med Lendifys Autoinvestkonton. Allt du behöver göra är att välja mellan Autoinvest Lång och Autoinvest Kort och hur mycket du vill investera. Autoinvest Lång investerar i lån med en maximal löptid på 15 år medan Autoinvest Kort investerar i lån med en maximal löptid på 5 år.

Även om Lendify endast lånar ut pengar till kreditvärdiga privatpersoner med god återbetalningsförmåga uppstår kreditförluster. Om du väljer att investera i en korg av lån med Autoinvest sprider du därmed din risk. När du investerar med Autoinvest omfattas du även av Lendifys kreditförlustfond.

Beräkna din avkastning

Om du väljer att investera i Autoinvest Lång får du i dagsläget en utlåningsränta på 5,94 %. För Autoinvest Kort är utlåningsräntan 4,31 %. Tänk dock på att räntorna varierar över tid.

Lendifys hemsida kan du beräkna din potentialla avkastning genom att välja tidsperiod, startbelopp och månatlig insättning.

Om du exempelvis sparar 1 500 kr varje månad med Autoinvest Lång kommer din portfölj vara värd 439 966 kr om 15 år, varav 169 966 kr är intjänad ränta. Denna avkastning är beräknad med en genomsnittlig ränta på 6,0 %.

 

Vanliga frågor om P2P-utlåning hos Lendify

Hur stor är Lendifys kreditförlust?
I dagsläget ligger kreditförlusten hos Lendify på 1,5 %, vilket ligger i linje med andra nischbanker i Sverige.
Kan jag ta ut pengarna i förtid?
Du har inte möjligheten att stänga kontot och få pengarna tillbaka direkt, däremot kan du sälja kontot på Lendifys andrahandsmarknad. 

Tänk dock på att hela beloppet inte är låst under hela löptiden eftersom du får pengar utbetalda varje månad i form av amortering och ränta.

Hur fungerar kreditförlustfonden?
Kreditförlustfonden jämnar ut de månatliga betalningarna till investerarna på grund av försenade betalningar, och fungerar därmed som ett skydd mot ditt investerade kapital. Alla som väljer att investera i Lendifys Autoinvestkonton omfattas av kreditförlustfonden.

Exempel: Du planerar att få tillbaka 1 000 kr i amortering och 100 kr i ränta en månad, däremot får du endast tillbaka 900 kr i amortering och 50 kr i ränta. Fonden går då in och täcker mellanskillnaden mellan det du skulle fått i amortering (1 000 kr) och det faktiska återbetalda beloppet (950 kr). Skillnaden blir därmed i detta fall 50 kr.

Kan jag automatiskt återinvestera utbetalningarna?
Ja, Lendify tillhandahåller en automatisk återinvesteringstjänst om du väljer ett Autoinvestkonto. Dina återbetalningar investerade då i nya lån för att maximera din avkastning och skapa en ränta-på-ränta effekt. 

Låna pengar genom Lendify

Hos Lendify har du även möjligheten att låna mellan 20 000 – 500 000 kr med en återbetalningstid mellan 1 – 15 år. Det tar bara några minuter att fylla i ansökningsformuläret och du får alltid ett preliminärt lånebesked direkt. Din ansökan hanteras inom några timmar, men oftast direkt när den inkommer. Du kan både identifiera dig och signera låneavtalet direkt med BankID.

Pengarna får du använda till precis vad du vill. Privatlån används framför allt till konsumtion, exempelvis för att finansiera en ny bil, en båt eller en renovering.

Individuell ränta från 2,95 %

Räntan bestäms individuellt och ligger i intervallet 2,95 – 17,00 %, motsvarande en effektiv ränta på 2,95 – 21,58 %. Förutom ränta tillkommer en uppläggningsavgift på 495 kr. Däremot är aviseringsavgiften 0 kr om du väljer E-faktura.

Snabb utbetalning

Lendify är en av få långivare som erbjuder privatlån med direkt utbetalning. Lendify är därmed det perfekta alternativet för dig som vill låna pengar snabbt utan att behöva vända dig till långivare som erbjuder dyra snabblån. Du har oftast pengarna på kontot inom några timmar från att din ansökan har blivit godkänd.

Samla lån hos Lendify

Hos Lendify har du även möjligheten att samla dyra lån och krediter. Privatpersoner som har samlat på sig ett flertal blancolån, snabblån, kreditkortsskulder och avbetalningar kan ofta sänka sin månadskostnad avsevärt genom att samla alla krediter hos en långivare. 

Att samla lån innebär att du ansöker om ett nytt privatlån med låg ränta som du använder för betala tillbaka alla dyrare krediter. Hos Lendify har du därmed möjligheten att samla alla dina skulder upp till 500 000 kr.

Vanliga frågor om privatlånet

Kan jag återbetala lånet i förtid?
Ja, du kan alltid återbetala hela lånebeloppet i förtid utan några extra kostnader.
Vilka krav måste jag uppfylla?

För att få låna pengar genom Lendify måste du uppfylla följande grundkrav:

  • Minst 18 år.
  • Årsinkomst på minst 180 000 kr.
  • Folkbokförd i Sverige.
  • Inga betalningsanmärkningar.
  • Ingen skuld hos Kronofogden.

Du har därmed inte möjligheten att låna pengar med betalningsanmärkningar och svag kreditvärdighet hos Lendify.

Erbjuder Lendify billån?
Ja, du kan finansiera ditt bilköp med ett privatlån utan säkerhet. Däremot erbjuder inte Lendify billån med bilen som säkerhet.

Fördelen att finansiera ett bilköp med ett privatlån är att du kan låna till hela bilens värde och du behöver därmed ingen konantinsats.

Vad är skillnaden mot att låna pengar hos banken?
För dig som lånar pengar är det ingen skillnad, förutom att du lånar pengar från andra privatpersoner istället för att låna pengar från banken. 

Finns det lån med lägre ränta?

Eftersom räntan på privatlån bestäms individuellt utifrån låntagarens kreditvärdighet är det omöjligt att veta vilken långivare som erbjuder lägst ränta. Tidigare var det enda sättet att ansöka manuellt hos flera olika långivare, problemet var då att låntagare samlade på sig för många kreditupplysning hos UC som kunde göra det omöjligt att få ett lån beviljat.

Tack vare låneförmedlare är det möjligt att få låneerbjudanden från upp till 39 långivare samtidigt som endast en kreditupplysning registreras hos UC. Om du är intresserad av att jämföra Lendifys ränta mot andra banker är därmed vår rekommendation att du ansöker genom en låneförmedlare.

Toppbetyg på Trustpilot

Lendify är Sveriges mest omtyckta aktör inom P2P-utlåning enligt oberoende kundomdömen på Trustpilot. Med ett kundbetyg på 4,8 av 5 från totalt 1 884 kundomdömen på Trustpilot (2020-06-01) kan du känna dig trygg att använda dig av Lendify.

Slutsats

Lendify är Sveriges största aktör inom P2P-utlåning och bolaget blev under september 2019 värderat till en miljard kronor. Hos Lendify kan du låna pengar utan säkerhet upp till 500 000 kr med en låg ränta från 2,95 %. Du har även möjligheten att investera i lån och få en årlig avkastning på upp till 6 %

Fördelar

P
Privatlånet har en låg ränta i intervallet 2,95 – 17,00 %.
P
Möjligt att välja direkt utbetalning om du behöver pengarna snabbt.
P
Investera i lån till en hög avkastning om cirka 4,5 – 6,0 %. Optimal riskspridning om du väljer ett Autoinvestkonto.
P
Om du är kund hos Avanza kan du se ditt Lendifysparande direkt i Avanzaprofilen sedan oktober 2019.

Nackdelar

O
Privatlånet har en uppläggningsavgift på 495 kr.