Hur mycket får jag låna?

Hur mycket pengar får man låna utan säkerhet som privatperson under 2023? I denna artikel går vi igenom inkomstkraven för lån utan säkerhet, så kallade privatlån och blancolån.

Hur mycket får man låna med privatlån?

Det är generellt sätt en utmaning att veta hur mycket pengar man får låna hos olika banker och kreditgivare. Bakgrunden är att långivarna ger individuella låneerbjudanden utifrån kundens ekonomiska förutsättningar. Du måste därmed genomföra en ansökan på långivarens hemsida och genomgå en kreditprövning med kreditupplysning innan långivaren kan fastställa ditt maximala lånebelopp. 

Långivarna anger därmed aldrig hur mycket du får låna med en specifik inkomst. Däremot anges oftast ett lägsta inkomstkrav. Hos de flesta banker och långivare ligger kravet på 120 000 kr per år för skatt, motsvarande 10 000 kr per månad.

Så hittar du ditt maximala lånebelopp

Eftersom privatpersoner måste genomgå en ansökningsprocess och kreditprövning för att få reda på deras maximala lånebelopp finns risken att man samlar på sig för många kreditupplysningar. När du ansöker om ett privatlån kommer långivaren ta ut en kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen) för att fastställa din kreditvärdighet. Kreditupplysningen innehåller information om bland annat din deklarerade inkomst och eventuella betalningsanmärkningar och skulder.

Privatpersoner som tillfrågar ett flertal banker om låneerbjudanden kommer även samla på sig ett flertal kreditupplysningar. För många kreditupplysningar hos UC leder till en försämrad kreditvärdighet och kan göra det omöjligt att få ett lån beviljat. Med denna bakgrund ansöker allt fler privatpersoner genom en låneförmedlare. Låneförmedlaren tar endast ut en enda kreditupplysning som alla långivare som prövar din ansökan delar på. Du kan därmed maximera dina chanser att få ett högt lånebelopp beviljat utan att riskera för många UC kreditupplysningar.

Lägre inkomstkrav för lån utan UC

När det kommer till mindre lån utan UC anger långivarna sällan något specifikt inkomstkrav. Inkomstkraven är dock generellt sätt lägre för denna typ av lån eftersom lånebeloppen är mindre och ligger oftast i intervallet 1 000 till 30 000 kr. För ett större lån över 10 000 kr får du troligtvis räkna med att behöva uppvisa en årsinkomst på minst 100 000 kr. 

Tänk på att denna låneform endast är lämplig för kortare återbetalningstider under 12 månader på grund av den relativt höga räntan som oftast varierar mellan 27,0 – 39,0 %.

Hitta ditt maximala lånebelopp med Lendo

  • Med Lendo är det enkelt att hitta ditt maximala lånebelopp utifrån dina ekonomiska förutsättningar.
  • Upp till 40 banker och kreditgivare tillfrågas för att du ska hitta det billigaste lånet.
  • Inkomstkravet är endast 100 000 kr per år. Lendo samarbetar därmed med ett flertal långivare som kan acceptera en låg deklarerad inkomst.
  • Ansök om privatlån mellan 5 000 – 600 000 med en löptid mellan 1 – 15 år.
  • Lendo är en av Sveriges populäraste låneförmedlare med ett kundbetyg på 4,7 av 5 från 2 473 kundomdömen på Trustpilot (2023-05-04).

Slutsats

Om du är intresserad av att låna pengar krävs en årsinkomst på 120 000 kr hos de flesta svenska banker och kreditgivare. Däremot finns det några förmedlare som även förmedlar lån till dig med en årsinkomst på 100 000 kr, motsvarande cirka 8 400 kr per månad.

Tänk på att ditt maximala lånebelopp bestäms under ansökningsprocessen efter att långivaren har fått chansen att undersöka din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Ditt maximala lånebelopp samt ränta bestäms alltid individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Om du prioriterar en så låg ränta som möjligt är vår rekommendation att du vänder dig till en låneförmedlare. Låneförmedlaren hjälper dig att hitta det billigaste lånet genom att tillfråga upp till cirka 35 långivare om låneerbjudanden.