Vad är en låneförmedlare?

Låneförmedlare hjälper privatpersoner att få den bästa räntan för privatlån och bolån. Låneförmedlaren hjälper kunden genom att kontakta ett flertal olika långivare om låneerbjudanden. Tanken är att långivarna ska återkomma med deras bästa låneerbjudanden genom att konkurrensutsättas.

Låneförmedlaren sköter all kontakt med långivarna som alltid delar på en enda kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC). Låneförmedlaren presenterar långivarnas erbjudanden för kunden och kan även hjälpa till med rådgivning kring vilket lån kunden bör välja. Tjänsten är helt kostnadsfri och kunden har alltid möjlighet att tacka nej till samtliga låneerbjudanden.

Så här fungerar låneförmedling

1. Ansök online på låneförmedlarens hemsida

Fyll i ansökningsformuläret online på låneförmedlarens hemsida på bara några minuter. Endast en kreditupplysning registreras hos UC som alla långivare delar på. Låneförmedlaren kontaktar sedan bankarna och kreditinstituten.

2. Bankerna prövar din ansökan

Upp till 32 långivare prövar din ansökan och återkommer med sina bästa låneerbjudanden. Från några långivare kan du få svar inom några minuter, men oftast tar det 24 timmar innan du har fått svar från samtliga banker och kreditinstitut.

3. Jämför låneerbjudanden

Jämför alla inkomna låneerbjudanden och tacka ja till det privatlån som har lägst ränta och bäst villkor. Så fort som banken mottagit en påskriven lånehandling har du oftast pengarna på ditt bankkonto inom 1 – 3 bankdagar. Du har alltid möjlighet att tacka nej till samtliga låneerbjudanden.

Varför bör jag använda en låneförmedlare?

Låneförmedlingstjänster har växt snabbt i popularitet under de senaste åren i Sverige, vilket inte är konstigt med tanke på att bankerna tillämpar individuell räntesättning. Som konsument blir det därmed oerhört svårt att veta vilken långivare som erbjuden den lägsta räntan. Som konsument får man även sämre kreditvärdighet ju fler långivare som tillfrågas, då samtliga utför en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC). Ett flertal kreditupplysningar hos UC försämrar konsumentens kreditvärdighet och för många förfrågningar kan göra det omöjligt att få ett lån beviljat.

Vilken låneförmedlare är bäst?

En av Sveriges populäraste låneförmedlare just nu är Advisa som förmedlar lån utan säkerhet upp till 600 000 kr. Advisa kontaktar upp till 37 kreditgivare för att optimera dina chanser att hitta ett billigt lån med låg ränta. Med ett kundbetyg på 4,8 av 5 från över 2 100 kundrecensioner på Trustpilot kan du känna dig trygg att låna pengar genom Advisa.

Vanliga frågor om låneförmedling

Hur kan det vara gratis att anlita en låneförmedlare?

Anledningen till att låneförmedlingstjänster kan vara kostnadsfri för dig som privatperson är att låneförmedlarna får provision från bankerna och kreditinstituten för att förmedla lån.

Vad är villkoren för att få låna genom en låneförmedlare?

Villkoren varierar mellan olika låneförmedlare, vi rekommenderar därför att du läser igenom villkoren för respektive låneförmedlare under vår jämförelse.

Några generella krav hos samtliga låneförmedlare är följande:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du måste vara skriven och folkbokförd i Sverige.
  • Du måste ha någon typ av inkomst från antingen arbete eller pension.
  • Du måste kunna uppvisa en deklarerad årsinkomst på minst 100.000 alternativt 120.000 kr.
  • Du du får inte ha någon innestående skuld hos Kronofogden, därmed accepterar de flesta låneförmedlare betalningsanmärkningar.
Vad blir min ränta när jag lånar genom en låneförmedlare?

Låneförmedlarna bestämmer inte räntan utan den bestäms av de banker och kreditinstitut som prövar din ansökan. Räntan bestäms utifrån den kreditupplysning som utförs av bankerna och kreditinstituten samt deras riskbedömning om din återbetalningsförmåga och kreditrisk.

Eftersom räntan varierar beroende på vem som ansöker om lån är det viktigt att jämföra så många bankers erbjudanden som möjligt för att försäkra sig om att man får den bästa möjliga räntan.

För privatlån kan man räkna att den effektiva räntan hamnar i intervallet 3 – 20 %.

Hur mycket får jag låna och vad är återbetalningstiden?

Hos de flesta låneförmedlare kan du ansöka om ett lån mellan 10.000 – 600.000 kronor. Lånen som förmedlas är utan säkerhet. Du behöver därmed inte pantsätta någon egendom och du kan använda pengarna till vad du vill – allt från att samla lån och krediter till att finansiera en ny bil.

Återbetalningstiden varierar mellan låneförmedlarna, men ligger generellt sätt i intervallet 1 – 15 år. Du får inom detta intervall själv välja hur lång återbetalningstid du vill använda. Tänk dock på att dina totala räntekostnader ökar om du betalar av ditt lån under en längre tid.

Registreras endast en kreditupplysning (UC)?

Du får alltid endast en kreditupplysning registrerad hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om lån via en låneförmedlare jämförd hos Låneförmedlarguiden. Observera att du kan få hem så kallade omfrågandekopior från banker som har tittat på din kreditupplysning, detta är inget som påverkar din kreditvärdighet.

Kan jag låna trots betalningsanmärkning?

De flesta låneförmedlare erbjuder även lån till dig som har svag kreditvärdighet och betalningsanmärkningar.

Har jag möjlighet att lösa lånet i förtid?

Ja, du har alltid möjligheten att lösa in hela lånet i förtid eller att betala in extra pengar utan några extra kostnader.

Får jag låna pengar som student?

Som student har man sällan en stadigvarande inkomst, men om du arbetar extra på sidan av studierna har du möjligheten att ansöka om lån. Bankerna gör alltid en individuell bedömning och det viktiga är att du kan påvisa din betalningsförmåga.

Får jag låna pengar som pensionär?
Ja, du får ansöka om privatlån om du är pensionär hos samtliga låneförmedlare som är sammanställda på denna hemsida. Det viktiga är att du har en fast inkomst.
Får jag låna pengar med a-kassa?

Om du går på a-kassa anser de flesta av bankerna och kreditinstituten att du inte har en stadigvarande inkomst, vilket alltid är ett grundkrav. Däremot gör bankerna alltid en individuell bedömning av din betalningsförmåga, då har alltså möjligheten att ansöka om lån via en låneförmedlare men chansen är stor att du får avslag.