Qapitala Företagslån – Omdöme

Qapitala erbjuder svenska företag möjligheten att få tillgång till en flexibel checkkredit upp till 500 000 kr. I detta omdöme kan du läsa om alla för- och nackdelar med krediten och om de bästa alternativa företagslånen 2020.

Checkkredit istället för företagslån eller fakturaköp

Qapitala är ett fintech-bolag som har tagit fram en digital checkkredit till småföretagare som är i behov av finansiering. Tack vare en helt digital ansökningsprocess där du kan signera låneavtalet med BankID behöver du inte besöka något bankkontor. 

Checkkredit upp till 500 000 kr

Qapitala erbjuder en checkkredit mellan 50 000 – 500 000 kr. Du ansöker om ett kreditutrymme och gör sedan uttag på valfritt belopp från 10 000 kr. Med en checkkredit får ditt företag tillgång till en kredit som är enkel att utnyttja när det uppstår ett behov.

Fast kostnad

Checkkrediten har en fast kostnad på 0,7 – 2,0 % av lånebeloppet per 30 dagar. Om du exempelvis väljer att låna 50 000 kr under 30 dagar blir kostnaden 1 000 kr. Inga övriga avgifter som uppläggningsavgift eller aviseringsavgift tillkommer. Den effektiva räntan är därmed också 0,7 – 2,0 % per 30 dagar, vilket motsvarar en effektiv årsränta på 24 %.

Krav på ditt företag

För att kunna bli beviljad ett företagslån hos Qapitala måste ditt företag uppfylla följande krav:
  • Ditt bolag måste vara ett registrerat Aktiebolag, Handelsbolag, Kommanditbolag eller Enskild Firma.
Personlig borgen är ett krav för att få låna pengar hos Qapitala. Borgensmannen ska vara en svensk medborgare och ha en ordnad ekonomi utan betalningsanmärkningar.

Vanliga frågor om Qapitala

Hur ansöker jag?
Det det bara några minuter att fylla i ansökningsformuläret på Qapitalas hemsida där du kan signera med BankID. Därefter får du lånebesked inom 3 minuter. Om du väljer att göra ett uttag har du pengarna på kontot inom 24 timmar.
Hur mycket får jag låna?
Hos Qapitala har du möjligheten att ansöka ett kreditutrymme mellan 50 000 – 500 000 kr. Däremot är det möjligt att låna så lite som 10 000 kr, eftersom detta är det lägsta beloppet för att aktivera krediten vid första lånetillfället. Tänk på att ditt företags maximala kreditutrymme bestäms individuellt utifrån ditt företags ekonomiska förutsättningar.
Är min ansökan bindande?
Din ansökan är inte bindande och du väljer själv om du vill utnyttja din kredit. Du betalar endast en kostnad när du väljer att utnyttja krediten. Om du vill aktivera krediten måste du ta ut minst 10 000 kr. 
Tar Qapitala en kreditupplysning?
Ja, Qapitala tar en kreditupplysning på bolaget genom UC, Upplysningscentralen. Kreditupplysningen är en förutsättning för att Qapitala ska kunna fastställa ditt företags kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.
Kan nystartade företag få låna pengar?
Ja, även nystartade företag har möjligheten att bli beviljad en kredit hos Qapitala.
Krävs någon säkerhet till lånet?
Nej, du behöver inte pantsätta någon av företagets egendom. Däremot behövs en borgensman som får betalningsansvaret om företaget inte kan uppfylla sina åtaganden.
Bolagsinformation och kontakt
Qapitala drivs av Qapitala AB med org-nummer 559196-8473. Telefon: 010-330 06 80. Kundtjänst har öppet på vardagar kl. 08:00 – 17:00. Adress: Malmskillnadsgatan 32, 111 51 Stockholm. 

Bästa alternativen 2021

Om du är mer intresserad av ett företagslån istället för en checkkredit rekommenderades långivaren Froda. Froda erbjuder företagslån utan säkerhet mellan 10 000 – 2 000 0000 kr med en återbetalningstid mellan 1 – 24 månader. Med ett kundbetyg på 4,8 av 5 från 197 recensioner på Trustpilot (2020-01-14) är Froda en av Sveriges populäraste långivare inom företagslån 2020.

Slutsats

Qaptiala erbjuder svenska småföretagare möjligheten att få låna upp till 500 000 kr utan säkerhet med en digital checkkredit. Tack vare möjligheten att signera låneavtalet med BankID kan ansökningsprocessen slutföras online. Till skillnad från många andra långivare som sätter räntan individuellt får alla en månadsränta på 2 %, vilket motsvarar en årsränta på 24 %

Fördelar

P
Få tillgång till en kredit upp till 500 000 kr som du kan utnyttja vid behov. Du betalar endast när du utnyttjar krediten.
P
Enkel ansökningsprocess med BankID och lånebesked inom 3 minuter. 
P
Tydlig prissättning utan tillkommande avgifter. Kostnaden är 2 % av lånat belopp per 30 dagar, vilket motsvarar en årsränta på 24 %.

Nackdelar

O
Erbjuder enbart en checkkredit och inget företagslån med en bestämd återbetalningstid.