Nordnet Bank – Omdöme

Nordnet Bank erbjuder ett komplett utbud av banktjänster inom investeringar, bland annat handel med aktier, fonder, ETF och optioner. Du har även möjligheten att ansöka om ett privatlån utan säkerhet och bolån. I detta omdöme kan du läsa om alla för- och nackdelar med banktjänsterna som erbjuds under 2020.

Om Nordnet Bank

Nordnet Bank är en digital bank som sedan starten 1996 varit nischad mot sparande och investeringar. Idag är Nordnet Bank en marknadsledande aktör som bedriver verksamhet i Danmark, Finland, Norge och Sverige. 

Investera, spara eller låna

Nordnet Bank erbjuder följande banktjänster till privatpersoner under 2020:

 • Investera i värdepapper genom ISK, kapitalförsäkring eller aktie- och fonddepå.
 • Sparkonton.
 • Pensionssparande.
 • Private Banking. 
 • Värdepappersbelåning.
 • Privatlån utan säkerhet.
 • Bolån.

Sveriges fjärde bästa bank för sparande

När Svenskt Kvalitetsindex undersökte kundnöjdheten i bankbranschen 2018 tog Nordnet Bank hem en fjärdeplats med ett index på 71,4, vilket kan jämföras mot branschens genomsnitt 66,2. Banken med högst kundnöjdhet inom sparande var Avanza med indexet 75,4.

Studien som publicerades december 2018 bygger på intervjuer med drygt 5 000 bankkunder under hösten 2018.

Investera i värdepapper 

Hos Nordnet Bank är det enkelt att komma igång att handla värdepapper som aktier, fonder, ETF och optioner. Om du har ett giltigt BankID kan du öppnat ett koto på bara några minuter. Handla värdepapper genom ett investeringssparkonto (ISK), kaptialförsäkring eller aktie- och fonddepå. 

Nordnet Bank erbjuder ett flertal smarta verktyg som underlättar förvaltningen av din portfölj, bland annat investeringsroboten Robosave och Fondrådgivaren. Med Nordnet Appen kan du sköta alla affärer direkt i mobilen. 

Shareville

Shareville är Nordens största nätverk av influencers inom investeringar och sparande. Som kund hos Nordnet Bank får du kostnadsfri tillgång till denna plattform som gör det möjligt att följa och få inspiration från andra framgångsrika investerare.

Sparkonton hos Nordnet Bank

Nordnet Bank erbjuder ett sparkonto med fria uttag som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Sparkontot har just nu en sparränta på 0 %.

Låna pengar hos Nordnet Bank

Nordnet Bank erbjuder även möjligheten att låna pengar. Om du har värdepapper hos Nordnet Bank kan du ansöka om ett värdepapperslån för lägsta möjliga ränta. Om du inte har några värdepapper kan du ansöka om ett privatlån upp till 500 000 kr som inte kräver någon form av säkerhet. Om du behöver finansiera en bostad finns även möjligheten att ansöka om ett bolån med bostaden som säkerhet. 

Privatlånet Toppenlånet

Nordnet Bank erbjuder sina kunder ett privatlån utan säkerhet som går under namnet Toppenlånet. Du har möjligheten att låna mellan 20 000 – 500 000 kr med en återbetalningstid mellan 2 – 15 år.

Räntan som bestäms individuellt utifrån låntagarens kreditvärdighet varierar mellan 2,95 – 9,90 %. Ingen uppläggningsavgift tillkommer och betalar du med autogiro tillkommer inte heller någon aviseringsavgift. Om du är intresserad av en låg månadskostnad det första året har du möjligheten att ansöka om ett amorteringsfritt lån det första året. Under de första tolv månaderna betalar du därmed endast ränta.

För att kunna bli beviljad ett privatlån måste låntagaren uppfylla följande grundkrav:

 • Minst 20 år.
 • Årsinkomst på minst 250 000 kr.
 • Haft en inkomst i Sverige under tre år.
 • Inga betalningsanmärkningar.
 • Lånet ska vara avbetalt innan låntagaren fyller 71 år.

Om du är intresserad av att jämföra Nordnet Banks ränta mot andra banker är vår rekommendation att du ansöker genom en låneförmedlare. Förmedlaren kontaktar upp till cirka 40 långivare om låneerbjudanden för att du ska få den lägsta räntan utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Värdepappersbelåning 

Om du har värdepapper kopplat till ett investeringssparkonto, en kapitalförsäkring eller en aktie- och fonddepå har du möjligheten att belåna portföljen med en effektiv ränta mellan 1,19 – 6,10 %. Tack vare värdepappersbelåning är det möjligt att agera på spännande investeringsmöjligheter trots att du saknar kapital.

För att få låna pengar till den lägsta räntan på 1,19 % måste din portfölj uppfylla följande krav:

 • En enskild aktie får inte utgöra mer än 20 % av portföljen.
 • En enskild fond får inte utgöra mer än 60 % av portföljen.
 • Du får maximalt använda 40 % av ditt totala belåningsvärde.

För att få den näst bästa räntan på 2,69 % är kraven något lägre:

 • En enskild aktie får inte utgöra mer än 25 % av portföljen.
 • En enskild fond får inte utgöra mer än 75 % av portföljen.
 • Du får maximalt använda 60 % av ditt totala belåningsvärde.

Om din portfölj inte uppfyller dessa krav kan du alltid låna pengar till en högre ränta av 6,10 %.

Bolån

Nordnet Bank erbjuder även bolån till dig som är intresserad av att låna pengar till fritidshus, villa eller bostadsrätt. Du kan maximalt låna upp till 50 % av bostadens värde. Lägsta lånebeloppet som accepteras är 1 miljon kr.

Hos Nordent Bank behöver du inte förhandla fram din personliga ränta. Räntan bestäms individuellt utifrån storleken på din portfölj. Ett sparkapital på 2,5 – 5 miljoner ger en bolåneränta på 1,24 %, ett sparkapital på 5 – 10 miljoner ger en bolåneränta på 1,04 % medan ett sparkapital på över 10 miljoner ger en bolåneränta på 0,89 %. Du får även räkna med en eventuell medsökandes tillgångar.

Slutsats

Nordnet Bank är en av Sveriges populäraste banker när det kommer till sparande och investeringar. Förutom ett brett utbud av banktjänster inom handel av värdepapper erbjuds även möjligheten att låna pengar i form av privatlån, värdepapperslån och bolån.

Fördelar

P

Privatlånet har en konkurrenskraftig ränta mellan 2,95 – 9,90 %. Ingen uppläggningsavgift tillkommer. Inte heller någon avi-avgift om du betalar med autogiro.

P

Erbjudet ett brett utbud av banktjänster inom investeringar. Handla allt från aktier och fonder till optioner.

P

Nordnet Bank utsågs som Sveriges fjärde bästa bank för sparande 2018 enligt Svenskt Kvalitetsindex.

P

Nordnet Bank utsågs till Årets Bank 2017 av Privata Affärer.

Nackdelar

O

Sparkontot har en sparränta på 0,0 %.

O

Erbjuder endast bolån upp till 50 % av bostadens värde. För att få en låg ränta krävs ett stort sparat kapital hos Nordnet Bank.