Instabank – Omdöme

Instabank erbjuder privatkunder privatlån, samlingslån och sparkonton. I detta omdöme kan du läsa om alla för- och nackdelar med dessa banktjänster.

Om Instabank

Instabank drivs i Sverige av Instabank ASA med säte i Oslo, Norge. Banken är nischad mot konsumentkrediter utan säkerhet och sparkonton med hög sparränta. 

Privatlån upp till 600 000 kr

Instabank erbjuder ett privatlån mellan 10 000 – 600 000 kr med en återbetalningstid mellan 3 – 15 år. Om du är intresserad av en kortare återbetalningstid kan du ansöka om Privatlån Flexibelt

Du ansöker genom att fylla i ett ansökningsformulär på Instabanks hemsida där du kan legitimera dig med BankID. Du får oftast lånebesked direkt, men i vissa fall måste du vänta upp till 24 timmar. Om du är nöjd med ditt låneerbjudande har du möjligheten att signera låneavtalet direkt med BankID.

Individuell ränta från 5,59 %

Räntan för privatlånet sätts individuellt mellan 5,59 – 23,79 %, vilket innebär att du som lägst kan få en ränta på 5,59 % om du har en väldigt bra kreditvärdighet. Faktorer som påverkar dina chanser att få en låg ränta är bland annat din deklarerade årsinkomst och eventuella skulder. Förutom ränta tillkommer en aviseringsavgift på 25 kr per månad.

Grundkrav

För att kunna bli beviljad ett privatlån måste du uppfylla följande krav:

  • Minst 23 år.
  • Din ålder plus återbetalningstid får inte överstiga 80 år.
  • Årsinkomst på minst 150 000 kr.
  • Svenskt personnummer och folkbokförd i Sverige.
  • Inga betalningsanmärkningar.
  • Ingen aktiv skuld hos Kronofogden.

Om du har en svag kreditvärdighet på grund av betalningsanmärkningar har du därmed inte möjligheten att låna pengar hos Instabank.

Samla lån hos Instabank

Hos Instabank har du även möjligheten att samla dina lån och krediter. Du kan samla allt från snabblån och kontokrediter till kreditkortsskulder och avbetalningar upp till 600 000 kr. Att samla lån innebär att du ansöker om ett nytt privatlån som du använder för att återbetala alla skulder. Privatpersoner som samlar sina lån kan ofta sänka sin månadskostnad avsevärt.

Erbjuder Instabank en låg ränta?

Med tanke på att räntan på privatlån bestäms individuellt utifrån låntagarens kreditvärdighet är det svårt att avgöra vilken långivare som erbjuder lägst ränta. Med denna bakgrund använder sig allt fler svenskar av en låneförmedlare. Låneförmedlaren hjälper privatpersoner att hitta den bästa räntan genom att tillfråga upp till cirka 30 långivare om erbjudanden. 

Instabank samarbetar med följande låneförmedlare under 2019: Advisa, Axo Finans, Direkto, Lendo, Sambla och Zmarta. Om du väljer att ansöka om ett privatlån hos någon av dessa låneförmedlare har du därmed möjligheten att jämföra Instabanks ränta mot andra banker, helt kostnadsfritt. 

Sparkonton hos Instabank

Instabank erbjuder ett flexibelt sparkonto utan någon bindningstid och utan begränsningar vid uttag. Du betalar därmed inga avgifter och det finns inte heller något minsta krav vid insättningar. 

Räntan på dina insättningar upp till 1 miljon kronor är 0,90 %. För insättningar mellan 1 – 2 miljoner kronor är räntan 0,50 % och för insättningar som överstiger 2 miljoner kronor är räntan 0,20 %. Dina ränteinkomster överförs till ditt sparkonto årsvis den 1 januari.

Grundkrav

För att få öppna ett sparkonto hos Instabank måste du uppfylla följande krav:

  • Minst 18 år.
  • Tillgång till BankID.
  • Folkbokförd i Sverige.

Om du saknar ett giltigt BankID, kontaka din bank för mer information.

Slutsats

Instabank erbjuder svenska privatkunder möjligheten att låna upp till 600 000 kr utan säkerhet med en ränta mellan 5,59 – 23,79 %. Du har även möjligheten att öppna ett sparkonto med en sparränta på 0,90 %.

Fördelar

P

Möjligt att slutföra ansökningsprocessen online med BankID.

P

Erbjuder även privatlån till pensionärer upp till 75 år.

P

Erbjuder ett flexibelt sparkonto utan bindningstid och avgifter med en sparränta på 0,90 %.

Nackdelar

O

Privatlånet har en aviseringsavgift på 25 kr per månad.