Balanzia – Omdöme

Långivaren Balanzia erbjuder privatkunder möjligheten att låna upp till 300 000 kr utan säkerhet. Läs vårt omdöme innan du väljer att ansöka om ett privatlån, företagslån eller fakturaköp hos Balanzia

Om Balanzia

Långivaren Balanzia har funnits på den svenska marknaden sedan starten 2016. Balanzia vill vara ett nytänkande och modernt alternativ till storbankerna, därför har bolaget tagit fram finansiella produkter till både privatpersoner och företag i form av privatlån, företagslån och fakturaköp.

Balanzia drivs av CGC Capital AB som står under tillsyn av Finansinspektionen. 

Privatlån upp till 300 000 kr

Balanzia erbjuder privatkunder ett privatlån utan säkerhet mellan 10 000 – 300 000 kr med en återbetalningstid mellan 1 – 15 år. Eftersom lånet är utan säkerhet behöver du inte lämna din bostad eller bil som säkerhet till lånet. 

Pengarna får du använda till precis det du vill, förutom att finansiera ett hus, tomträtt eller bostadsrätt. Privatlån används oftast till konsumtion, exempelvis för att finansiera en ny bil, en båt eller en badrumsrenovering. 

Du får oftast lånebesked samma dag via mail. Om du är nöjd med ditt erbjudande kan du signera låneavtalet online med BankID. Pengarna betalas betalas oftast ut inom en bankdag. 

Individuell ränta fr. 5,75 %

Räntan sätts individuellt utifrån låntagarens kreditvärdighet och ligger i dagsläget i intervallet 5,75 – 19,75 %. Tillkommande avgifter är en uppläggningsavgift på 300 kr och en aviseringsavgift på 10 kr.

Eftersom räntan sätts individuellt måste du ansöka om ett lån och genomgå en kreditupplysning hos UC för att Balanzia ska kunna fastställa din personliga ränta. Faktorer som påverkar dina förutsättningar att få en låg ränta är bland annat din deklarerade inkomst, eventuella befintliga skulder hos andra långivare och eventuella betalningsanmärkningar.

Grundkrav

För att kunna bli beviljad ett privatlån hos Balanzia måste följande krav uppfyllas:

  • Minst 20 år.
  • Årsinkomst på minst 180 000 kr.
  • Inkomst från tillsvidareanställning, egenföretagare eller pension.
  • Folkbokförd och skriven i Sverige.
  • Ingen skuld hos Kronofogden.

Tidigare betalningsanmärkningar behöver däremot inte vara ett hinder eftersom Balanzia fokuserar mer på din framtida återbetalningsförmåga.

Samla lån hos Balanzia

Förutom att finansiera konsumtion är privatlån är den vanligaste låneformen för att samla lån och krediter. Hos Balanzia har du möjligheten att samla alla dina dyrare blancolån, snabblån, kreditkortsskulder och avbetalningar upp till 300 000 kr. Att samla lån innebär att du ansöker om ett nytt privatlån som du använder för att betala tillbaka alla krediter med högre räntor och avgifter. Genom att samla dina lån hos en enda långivare kan du ofta spara upp till flera tusen kronor varje månad samtidigt som du får bättre kontroll över din ekonomi.

Finns det privatlån med bättre ränta?

Med tanke på att räntan för privatlån sätts individuellt utifrån låntagarens kreditvärdighet är det omöjligt att veta vilken långivare som erbjuder bäst ränta och villkor. Med denna bakgrund börjar allt fler privatpersoner i Sverige använda sig av en låneförmedlare.

Låneförmedlaren kontaktar flera olika banker och kreditgivare som får konkurrensutsättas om att få just dig som kund. Du kan därmed enkelt jämföra bankernas erbjudanden och välja det lån som har lägst ränta och bät villkor. 

Jämför Balanzias ränta mot andra långivare

  • När du ansöker om privatlån hos Advisa kommer upp till 38 långivare konkurrensutsättas om att få dig som kund, bland annat Balanzia, ICA Banken, Santander och Lendify. 
  • Advisa förmedlar lån utan säkerhet upp till 600 000 kr med en återbetalningstid mellan 1 – 15 år.
  • Under 2019 rankas Advisa som en av Sveriges bästa förmedalre med kundbetyget 4,8/5 från 2 180 kundomdömen på Trustpilot (2019-11-08).

Företagslån hos Balanzia

Balanzia erbjuder företagslån upp till en miljon kronor till dig som driver ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller enskild firma. För att kunna ansöka om ett företagslån måste bolaget ha funnits i minst sex månader. Kravet på omsättning bedömns individuellt. 

Räntan sätts individuellt utifrån ditt företags kreditvärdighet och ligger i intervallet 0,80 – 3,0 % per månad.

Fakturaköp

Förutom företagslån erbjuder Balanzia företag en factoringtjänst som kallas Fakturaköp. Tjänsten innebär att Balanzia köper dina fakturor och betalar ut pengarna inom 24 timmar. Tjänsten passar dig som snabbt behöver likviditet utan att behöva vänta in betalning från kunder eller leverantörer. 

Slutsats

Balanzia erbjuder privatkunder möjligheten att låna 10 000 – 300 000 kr med ett privatlån utan säkerhet. Eftersom räntan för privatlån sätts individuellt är det svårt att veta om Balanzia erbjuder den bästa räntan, därmed är vår rekommendation att du ansöker genom en låneförmedlare som samarbetar med Balanzia.

Fördelar

P

Möjligt att slutföra ansökningsprocessen online och att signera kreditavtalet elektroniskt med BankID eller Mobilt BankID. 

P

Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder, däremot specificerar inte Balanzia hur många anmärkningar som kan tillåtas.

Nackdelar

O

Privatlånet har en uppläggningsavgift på 300 kr och en aviseringsavgift på 10 kr per månad.

O

Privatlånet har en relativt hög ränta som startar från 5,75 %.