ICA Banken – Omdöme

Få en snabb överblick över alla banktjänster och lån som erbjuds av ICA Banken 2020. Vi tittar närmare på alla för- och nackdelar och visar de bästa alternativen utifrån den senaste statistiken från Svenskt Kvalitetsindex.

Banktjänster för ICAs kunder

Sedan starten 2011 har ICA Banken växt till att bli en av Sveriges största banker med över 800 000 kunder. Hos ICA Banken hittar du ett komplett utbud av banktjänster, bland annat:

 • Bolån.
 • Privatlån upp till 500 000 kronor.
 • Bankkort och kreditkort. 
 • Bankkonto och sparkonto.
 • Sparande i aktier och fonder genom ISK eller Depåkonto.
 • Anslutning till Swish, Mobilt BankID, Samsung Pay och MasterPass.
 • Försäkringar genom ICA Försäkring.

 

Sveriges femte bästa bank 2019 enligt SKI

Svenskt Kvalitetsindex undersöker årligen kundnöjdheten i bankbranschen. Enligt den senaste statistiken som publicerades december 2018 tog ICA Banken hem en femteplats med indexet 70,1 – vilket kan jämföra mot branschens genomsnitt på 66,1Underlaget till indexet är över 4 000 intervjuer under hösten 2018 med bankernas kunder. 

 1. Länsförsäkringar Bank: 76,1
 2. Handelsbanken: 72,3
 3. Sparbankerna: 72,2
 4. Skandia: 70,7
 5. ICA Banken: 70,1
 6. Danske Bank: 67,5
 7. Branschen genomsnitt: 66,1
 8. SEB: 65,7

Privatlån hos ICA Banken

ICA Banken erbjuder sina kunder ett privatlån utan säkerhet, ett så kallat blancolån, mellan 20 000 – 500 000 kr med en återbetalningstid mellan 3 – 15 år. Räntan sätts individuellt utifrån låntagarens ekonomiska förutsättningar och varierar mellan 3,94 – 11,95 %. Inga uppläggningsavgifter tillkommer.

Med tanke på att den lägsta återbetalningstiden är 3 år är ICA Banken inget lämpligt alternativ för dig som vill låna ett mindre belopp under en kortare period.

Eftersom lånet är utan säkerhet behöver du inte pantsätta någon egendom och du får använda pengarna till precis vad du vill. Du kan exempelvis använda ditt privatlån hos ICA Banken för att samla lån och krediter för att minska din månadskostnad, finansiera en ny bil eller en köksrenovering.

För att kunna bli beviljad ett privatlån måste du ha fyllt 18 år, du får inte ha några betalningsanmärkningar och du måste ha en fast inkomst från arbete eller pension.

Sveriges bästa privatlån enligt SKI

När Svenskt Kvalitetsindex rangordnade Sveriges bästa banker inom kategorin privatlån tog ICA Banken hem förstaplatsen. ICA Banken fick ett kundbetyg på 74,3 vilket kan jämföras mot branschens genomsnitt på 68,9. Andraplatsen togs hem av Ikano Bank med kundbetyget 73,6.

Bästa alternativet för att få lägst ränta

Eftersom ICA Banken tillämpar individuell räntesättning är det omöjligt att veta vilken ränta du får innan du genomför en ansökan och genomgår en kreditprövning med kreditupplysning hos UC. Med denna bakgrund kan det vara en smart idé att ansöka via en låneförmedlare som kontaktar upp till cirka 35 banker och kreditgivare om låneerbjudanden.

De flesta av Sveriges populäraste förmedlare samarbetar med ICA Banken, vilket innebär att du kan jämföra din ränta hos ICA Banken mot andra bankers erbjudanden. Du kan därmed försäkra dig om att du får den lägsta räntan utifrån dina ekonomiska förutsättningar. 

Jämför ICA Bankens ränta mot andra banker 

 • Advisa är en förmedlare som kontaktar 40 banker och långivare om låneerbjudanden. Samarbetar exempelvis med ICA Banken, Ikano Bank och Marginalen Bank – Sveriges tre bästa banker för privatlån enligt SKI. 
 • När du använder dig av Advisa kan du känna dig säker att du får den bästa räntan utifrån dina ekonomiska förutsättningar.
 • Förmedlar privatlån mellan 5 000 – 600 000 kr. Välj en återbetalningstid mellan 1 – 15 år.
 • Advisa rankas som Sveriges bästa förmedlare 2019 med ett kundbetyg på 4,8 av 5 från 2 961 kundomdömen på Trustpilot (2020-06-10).
 • Krav: Minst 18 år. Årsinkomst på minst 120.000 kr.

Bolån hos ICA Banken

ICA Banken erbjuder bolån upp till 85 % av bostadens värde. Om du planerar att köpa en bostad kan ICA Banken hjälpa till med ett lånelöfte som är giltigt i 3 månader.

ICA Bankens bolåneräntor

ICA Banken erbjuder under augusti 2019 en rörlig bolåneränta (3 mån) på 1,64 %. Genomsnittsräntan, det vill säga den genomsnittliga räntan för bankens kunder, låg under juli 2019 på 1,54 % (3 mån).

Om du är intresserad av att binda räntan under 2 år erbjuds en räntesats på 1,59 %. Genomsnittsräntan för 2 års räntan var under juli 2019 1,41 %.

Sveriges fjärde bästa bolån enligt SKI 

Enligt den senaste statistiken från Svenskt Kvalitetsindex tog ICA Banken hem en fjärdeplats med betyget 71,3 – vilket kan jämföras mot branschens genomsnitt på 67,9Länsförsäkringar Bank tog hem förstaplatsen med betyget 76,1.

Fonder och sparande hos ICA Banken

Hos ICA Banken är det kostnadsfritt att öppna ett upp investeringssparkonto (ISK) för att komma igång med sparande i värdepapper som fonder och aktier. Med ett ISK är det enkelt att komma igång med ett månadssparande och du slipper deklarera dina affärer. Förutom ISK erbjuds även sparande genom ett traditionellt depåkonto.

Alla sparkonton hos ICA Banken omfattas av insättningsgarantin och har en sparränta på 0,10 %. Du har möjligen att döpa dina konton och du får sätta in och ta ut pengarna när du vill. För att kunna öppna ett sparkonto krävs ett av ICA Bankens bankkort.

Bankkort och kreditkort hos ICA Banken

ICA Bankens bankkort är ett MasterCard som fungerar överallt. Kortavgiften uppgår till 25 kr per månad, däremot är kortet kostnadsfritt om du är under 21 år eller ICA-student. Bankkortet ger dig automatiskt bonus på alla ICA-butiker när du använder koret för betalning.

Några fördelar med bankkortet:

 • Blippa köp under 350 kr.
 • Bonus registreras automatiskt när du handlar på ICA.
 • Dubbel bonus på ICA om du även lånar, försäkrar eller sparar hos ICA Banken.
 • Möjligt att använda Samsung Pay.
 • Utöka med en kontokredit upp till 50 000 kr.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår när du köper din resa med kortet.
 • Inga uttagsavgifter utomlands. Valutaväxlingspåslag på 1,25 %.

ICA Banken erbjuder även ett kreditkort med en räntefri kredit upp till 60 dagar. Efter den räntefria perioden uppgår räntan till 10,95 %. Kreditkortet har samma förmåner som bankkortet med tillägget att du får en trygghetsförsäkring vid köp av hemelektronik och hushållsmaskiner. Kortavgiften är 27 kr per månad.

Slutsats

ICA Banken är en av Sveriges populäraste banker 2020 med över 800 000 kunder. ICA Banken erbjuder ett brett utbud av banktjänster – allt från privatlån och bolån till bankkort och investeringssparkonto.

När det kommer till privatlån är ICA Banken Sveriges populäraste alternativ enligt den senaste statistiken från Svenskt Kvalitetsindex. Däremot passar privatlånet inte dig som vill låna pengar under 12 – 24 månader med tanke på att den kortaste återbetalningstiden är 36 månader. Om du är intresserad av att låna pengar till låg ränta rekommenderar vi att du ansöker genom en låneförmedlare för att maximera dina chanser till en låg ränta.

Fördelar

P

En av Sveriges populäraste banker med över 800 000 kunder. Kom på en femteplats när Svenskt Kvalitetsindex utsåg Sveriges bästa bank 2018.

P

Sveriges bästa bank 2018 i kategorin privatlån enligt Svenskt Kvalitetsindex. Erbjuder privatlån mellan 20.000 – 500.000 kr med en individuell räntesättning fr. 3,84 – 11,95 %.

P

Sveriges fjärde bästa bank 2018 i kategorin bolån enligt Svenskt Kvalitetsindex. Genomsnittsräntan för rörlig ränta (3 mån) var under april 2019 1,56 %.

P

Erbjuder kontokort och kreditkort som ger dubbel bonus på ICA om du även försäkrar, lånar eller sparar hos ICA Banken. Kreditkortet har en räntefri period upp till 60 dagar, därefter är räntan 10,95 %.

Nackdelar

O

Kortaste återbetalningstiden för privatlånet är 3 år. De flesta andra banker erbjuder återbetalningstider från 12 månader.

O

Lägsta lånebeloppet för privatlånet är 20 000 kr.