Låna pengar som pensionär

Det kan vara en utmaning för äldre att få låna pengar utan säkerhet. På denna sida visar vi det bästa alternativen under 2020 för pensionärer som vill låna pengar med privatlån, så kallade blancolån. 

Ålderskrav för att få låna pengar

Många pensionärer tror att dem är för gamla för att få låna pengar från banken eller någon annan långivare. Även fast det kan vara svårt att få lån som pensionär finns det ett flertal alternativ på den svenska marknaden under 2020.

Så länge som du är under 75 år är det generellt sätt inget problem att kunna låna pengar. Tänk dock på att välja en återbetalningstid så att du hinner betala tillbaka lånet innan du fyllt 75 år.

Så hög pension behövs för att få låna pengar

De flesta långivare på den svenska marknaden ställer krav om en lägsta årsinkomst på 120 000 kr, däremot finns det långivare som kan acceptera en årsinkomst på 100 000 kr.

En bra tumregel är att inte ansöka om ett lånebelopp som överstigen årsinkomsten. Om du exempelvis har en pension på 15 000 kr per månad är det en god idé att inte ansöka om ett högre lånebelopp än 180 000 kr.

Så får du bäst ränta på blancolån som pensionär

Det kan vara en utmaning för många pensionärer att veta vilken långivare man ska vända sig till. Allt fler pensionärer att insett fördelarna med att ansöka om blancolån, så kallat privatlån, genom en låneförmedlare. Låneförmedlaren kontaktar upp till cirka 35 banker och långivare som får konkurrensutsättas om att få just dig som ny kund. Du optimerar därmed dina chanser att hitta en långivare som lånar ut pengar till pensionärer i din ålder till en låg ränta.

Använd en medsökande

Har du en låg pension och vill låna ett relativt högt lånebelopp i relation mot din årsinkomst? I så fall är den enda utvägen att använda sig av en medsökande. Din medsökande går i så fall i borgen för lånet och blir återbetalningsskyldig om du inte har möjligheten att slutföra alla återbetalningar.

Seniorlån och pensionärslån

Tidigare erbjöds pensionärer att teckna ett seniorlån, så kallat pensionärslån, som innebar att bostadens värde användes för att frigöra kapital. Dessa var ofta tidsbegränsade vilket innebar att många pensionärer blev tvungna att sälja av sin bostad för att kunna betala tillbaka lånet. Seniorlånen har därmed försvunnit från den svenska marknaden på grund av de relativt dåliga lånevillkoren.

Låna pengar med kapitalfrigöringskredit

Dagens motsvarighet till pensionärslån och seniorlån kallas kapitalfrigöringskredit. För att lånet ska få gå under denna benämning måste det uppfylla ett visst antal konsumentskyddsvillkor. En aktör på den svenska marknaden som erbjuder kapitalfrigöringskredit är Svensk Hypotekspension.

Slutsats – Kan man långa pengar som pensionär?

Trots att det i vissa fall kan vara svårt att låna pengar utan säkerhet som pensionär är det i oftast möjligt om man är under 75 år. Tänk på att välja en återbetalningstid som medför att du betalat tillbaka lånet innan du fyllt 75 år och att du inte ansöker om ett högre lånebelopp än din årsinkomst. Om du har en låg pension kan det vara en smart idé att använda sig av en medsökande till lånet. Pensionärer som äger tillgångar i form av en lägenhet eller villa har även möjligheten att ansöka om en kapitalfrigöringskredit för att frigöra pengar med bostaden som säkerhet.

Advisa Låneförmedlare

Få bäst ränta som pensionär med Advisa

  • Med Advisa är det enkelt att jämföra lån som pensionär. Tänk dock på att du behöver ett giltigt BankID för att kunna skicka in din ansökan.
  • Upp till 39 banker och långivare kontaktas för att du ska få den bästa räntan utifrån dina ekonomiska förutsättningar. 
  • Inkomstkravet är 120 000 kr per år från tjänst eller pension.
  • Ansök om ett blancolån mellan 5 000 – 600 000 med en återbetalningstid mellan 1 – 15 år.
  • Advisa är en av Sveriges bästa låneförmedlare med ett kundbetyg på 4,8 av 5 från 2 956 kundomdömen på Trustpilot (2020-06-08).