Collector Bank – Omdöme

Collector Bank erbjuder sina kunder ett brett utbud av banktjänster inom lån, sparande och investeringar. I denna recension går vi igenom alla för- och nackdelar och tittar närmare på de bästa alternativen 2020.

Om Collector Bank

Collector grundades 1999 som ett kreditmarknadsbolag och blev en bank först 2015 då namnet ändrades till Collector Bank. Moderbolaget Collector AB är noterat på Nasdaq Stockholm.

Låna, spara och investera

Collector Bank erbjudet ett brett utbud av banktjänster till privatpersoner och företag. Privatsidan omfattar följande tjänster:

 • Privatlån upp till 500 000 kr.
 • Billån utan kontantinsats upp till 500 000 kr.
 • Kreditkorten Easyliving och Easycard.
 • Sparkonton med rörlig respektive fast ränta.
 • Digital portföljförvaltning i samarbete med Betterwealth.
 • Digitala finansprodukter som Betalkoll, Collector Bank-appen och Spira.

Privatlån hos Collector Bank

Collector Bank erbjuder sina kunder ett privatlån utan säkerhet, ett så kallat blancolån, i intervallet 20 000 – 500 000 kr. Du har möjligheten att välja en återbetalningstid mellan 2 – 18 år.

Du får använda pengarna till precis vad du vill. Du kan exempelvis finansiera en ny båt, en köksrenovering eller använda pengarna för att samla alla dyrare lån och krediter.

Räntan sätts individuellt och ligger i intervallet 4,90 – 17,15 % (nominell årsränta). Eftersom räntan sätts individuellt utifrån låntagarens kreditvärdighet måste du genomföra en ansökan med kreditupplysning hos UC innan din personliga ränta kan fastställas.

Ansökningen sker helt digitalt på Collector Banks hemsida och du kan signera låneavtalet med Mobilt BankID. Försäkringen låneskydd ingår kostnadsfritt i 3 månader och du får alltid 14 dagars ångerrätt. 

Billån utan säkerhet

Privatlånet kan användas för att finansiera ett bilköp. Eftersom privatlån är utan säkerhet behöver du inte använda bilen som säkerhet till lånet och du kan låna till hela bilens värde. Du behöver därmed inte någon kontantinsats. 

Grundkrav

För att kunna bli beviljad ett lån utan säkerhet hos Collector Bank måste du uppfylla följnade grundkrav:

 • Du måste vara minst 20 år.
 • Du måste varit folkbokförd i Sverige i minst 2 år.
 • Du måste kunna uppvisa en årsinkomst på minst 150 000 kr.
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
 • Du får inte ha ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

 

Finns det privatlån med lägre ränta?

Med tanke på att Collector Bank precis som många andra långivar tillämpar individuell räntesättning måste låntagaren genomgå en ansökningsprocess med kreditupplysning hos UC innan låntagaren kan få ett låneerbjudande. 

Låntagare som vill jämföra räntan mellan ett flertal olika banker samlar även på sig ett flertal kreditupplysningar i UCs register. För många kreditupplysningar bidrar till en försämrad kreditvärdighet och kan göra det omöjligt att få ett lån beviljat. För att undvika denna risk använder sig allt fler privatpersoner av en låneförmedlare som förmedlar privatlån.

Låneförmedlaren kontaktar upp till cirka 35 långivare som får konkurrensutsättas om att få just dig som kund. Tjänsten är helt kostnadsfri och du får alltid svar från långivarna inom 24 timmar. När du ansöker genom en förmedlare kan du vara säker på att du får den lägsta räntan utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Bolån hos Collector Bank

Hos Collector Bank är det enkelt att ansöka om ett lånelöfte digitalt med BankID. Du har möjligheten att låna upp till 85 % av bostadens värde till en bolåneränta på 2,49 % (Juli, 2019). Genomsnittsräntan, det vill säga snitträntan för bankens kunder, var 2,49 % under mars och april 2019.

Sparkonton hos Collector Bank

Collector Bank erbjuder sparkonton med både rörlig och fast ränta med insättningsgaranti. Alla sparkonton är enkla att öppna på bara några minuter helt digitalt med BankID.

Den rörliga räntan ligger just nu på 0,75 % (Juli, 2019). När du öppnar ett sparkonto med rörlig ränta har du rätt till obegränsat med uttag. 

Om du väljer att binda pengarna under en längre tid får du en högre sparränta. Exempelvis har 3 mån sparkontot har en ränta på 0,90 %, 6 mån sparkontot en ränta på 1,00 % och 1-årigt sparkontot en ränta på 1,15 %. Om du väljer att binda pengarna under 2 år får du tillgång till den högsta sparräntan på 1,50 %.

Kreditkort hos Collector Bank

Collector Bank erbjuder sina kunder två olika kreditkort, Easyliving och Easycard

Med kreditkortet Easyliving kan du ansöka om en kredit upp till 100 000 kr och få up till 56 räntefria dagar. 

Några fördelar med Easyliving:

 • Inget valutapåslag eller avi-avgifter.
 • Upp till 56 dagar räntefri kredit.
 • Årsränta på 13,95 %.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Reducerad självrisk när du hyr bil. 
 • Allriskförsäkring.
 • Leveransförsäkring vid köp online.
 • Förlängd garanati på hemelektronik och vitvaror. 
 • Evenemangsförsäkring.
 • Se saldo och transaktioner i Collector Bank-appen.
 • Årsavgiften är 190 kr.

Kreditkortet Easycard är ett enklare kreditkort med en kredit upp till 30 000 kr. Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår, däremot inte övriga förmåner och försäkringar som ingår med Easyliving. Upp till 56 dagar räntefri kredit och en årsräntan på 19,0 %. Årsavgiften ligger på 290 kr.

Kundbetyg på Trustpilot

Trustpilot är en marknadsledande aktör inom kundomdömen för företag. Som konsumt kan man därmed känna sig trygg att recensionerna återspeglar kunderna upplevelse. Collector Bank har just nu ett kundbetyg på 3,7 av 5 från 282 kundomdömen (2020-01-18). 

Slutsats

Collector Bank erbjuder ett brett utbud av banktjänster, allt från privatlån, bolån och kreditkort till sparkonton. Om du är intresserad av att låna pengar utan säkerhet är vår rekommendation att du att jämför Collector Banks ränta mot andra banker med hjälp av en låneförmedlare, exempelvis med Advisa.

Fördelar

P

Erbjuder privatlån med en individuell räntesättning fr. 4,90 – 17,15 %. Snabbt och enkelt att ansöka digitalt med BankID. 

P

Erbjuder kreditkorten Easyliving och Easycard med en räntefri kredit upp till 56 dagar. Båda omfattas av en omfattande reseförsäkring och avbeställningsskydd.

P

Erbjuder ett sparkonto med rörlig ränta på 0,75 % samt sparkonton med fast ränta i intervallet 0,90 – 1,50 %. Alla sparkonton omfattas av insättningsgarantin.

Nackdelar

O

Privatlånet har en lägsta återbetalningstid på 24 månader. De flesta konkurrenter erbjuder en återbetalningstid från 12 månader.

O

Privatlånet har en uppläggningsavgift på 285 kr.